Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Expresowy barszcz czerwony z botwinką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

peczek botwinki 2
buraki 3
ziemniaki 1/5 kg
sok z cytryny 4 łyż
czosnek 4-5 szt
śmietanka 150 ml
sól
pieprz
ocet 2 buraczany
kości schabowe 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Expresowy barszcz czerwony z botwinką

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy dokładnie umyte kości od schabu posypujemy łyżką soli i gotujemy. Kiedy wypłyną szumowiny zbieramy łyżką. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dosyć spore kawały i dorzucamy do wywaru. Jest to jedyna zupa do której nie kroję ziemniaków w kostkę- ale oczywiście można, mnie pasują większe kawałki. Botwinkę kroimy, buraki obieramy, myjemy i 1/2 ścieramy na tarce o drobnych oczkach a połowę kroimy w plasterki. Po 15 min. dorzucamy do gara, gotujemy jeszcze jakieś 10-15 min. po tym czasie wszystko już powinno być idealne. Na koniec dolewamy ocet buraczany, wyciskamy czosnek, dodajemy sok z cytryny i dolewamy śmietankę. Wyłączamy płomień i doprawiamy jeszcze solą i pierzem do smaku.
SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 05.03.2012 12:54
wygląda kusząco :)
caroline1983 04.03.2012 19:40
ekstra barszczyk :)
czekoladka_m 04.03.2012 17:44
Co prawda nie przepadam za barszczem, ale tak ładnie podany na pewno bym spróbowała;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak