Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety wołowe w sosie pieczarkowym

3.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 60 dkg
pieczarki 50 dkg
bułka czerstwa 1
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat
mąka pszenna
cebula 2
koper świeży
kostki grzybowe 2
śmietanka kremowa
oliwa
sól
pieprz
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety wołowe w sosie pieczarkowym

1. Do mięsa dodajemy sporo soli, pieprzu i obydwie papryki - nie żałujemy! Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą bułkę i bułkę tartą. Formujemy pulpety i każdy obtaczamy w mące.

2. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.

3. Wrzucamy do gara i zalewamy wodą, tak żeby pulpety były w całości zakryte. Gotujemy ok. 20-30 minut - w zależności od wielkości pulpetów. 

4. Następnie kroimy cebule w kostkę i podsmażamy na oliwie, do przeszklonej cebuli dorzucamy umyte i pokrojone w grube plastry pieczarki, solimy, pieprzymy po czym po odparowaniu wody smażymy ok. 5 minut.

5. Usmażone pieczarki dodajemy do pulpetów i gotujemy jeszcze chwilę (ok. 10 minut).

6. Dorzucamy 2 kostki, zagęszczamy mąką, dolewamy śmietankę 30% i całość posypujemy posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami i surówką czy ogórkiem. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Raf 3 tygodnie temu
Trochę mało wskazówek jeśli chodzi o czas smażenia i gotowania.
Doradca Smaku 3 tygodnie temu
Przepis poprawiony. Dziękuję za komentarz.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak