Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z farszem mięsnym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 3 kg
mięso mielone wieprzowe 70 dkg
cebula 4
mąka pszenna/ ziemniaczana
sól
jajko
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z farszem mięsnym

1,5 kg ziemniaków obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, drugą część natomiast ścieramy na tarce o drobnych oczkach- tak jak do placków ziemniaczanych. Odciskamy je przez gazę, sok zlewamy do miseczki po jakimś czasie wylewamy go, a skrobie wrzucamy z powrotem do ziemniaków. Ugotowane i zmiażdżone ziemniaki mieszany dokładnie z surowymi, dorzucamy jajko, ewentualnie mąkę. W międzyczasie mięso podsmażamy na oleju z cebulką, soli i pieprzu nie żałujemy, farsz nie może być mdły. Na rękę nakładamy porcję ziemniaków, na to solidną łychę farszu, zlepiamy i kształtujemy kulę. Gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia jeszcze przez jakieś 15-20 min. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 19.08.2012 11:12
robię takie
ewa19a 04.03.2012 17:46
moje ULUBIONE
anja3107 04.03.2012 13:13
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak