Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka kruche - migdałowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały bez skórki 250 g
masło miękkie 250 g
cukier 250 g
jajko 1 całe
żółtka jaj 2-3 szt.
mąka pszenna 250-350 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka kruche - migdałowe

Migdały zmielić malakserem na mączkę. Wsypać do miski, dodać mąkę, szczyptę soli, cukier, aromat, miękkie masło i jajka.
Zagnieść ciasto w kulkę, owinąć folią i schłodzić w lodówce.
Rozwałkować dość cienko (ok.1/2cm) między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej.
Ciasto jesm miękkie, ale dzięki temu po upieczeniu będzie bardzo delikatne i kruche.
Układać ciasteczka wycięte, foremką, w średnich odstępach, bo mogą się lekko rozpłynąć w czasie pieczenia - na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok.10-15 minut w temp. 190'C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 22.07.2012 20:11
wygląda znakomicie , musze wypróbować
Sylwia31 15.03.2012 20:26
super
Sonia_Lisek 14.03.2012 20:33
drzmi pysznie:)
Habibi 04.03.2012 15:15
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak