Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki na Tłusty Czwartek

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
mleko 1,5 szklanki
drożdże 8 dag
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 5 sztuk
cukier puder 15 dag
masło 12 dag
spirytus 1 kieliszek
starta skórka z pomarańczy 2 łyżeczki
marmolada
cukier puder
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki na Tłusty Czwartek

Mleko podgrzać w garnku (nie zagotować). Drożdże utrzeć z 1 łyżeczką cukru pudru, 1 łyżką mąki, letnim mlekiem i rozpuszczonym letnim masłem. Przykryć ściereczką, odstawić do ciepła. Żółtka i jajka utrzeć z pozostałością cukru pudru. Mąkę przesiać przez sito do dużej miski, dać do niego rozczyn z drożdży. masę z utartych jajek, szczyptę soli, kieliszek spirytusu i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć ponownie szmatką i dać do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, układać na nim po trochu marmolady i formować pączki. Smażyć na oleju (tłuszczu). Posypać cukrem pudrem po usmażeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 09.09.2013 20:12
często je robię
PaniMISIOWA 24.04.2013 20:58
to prawda!
plocia 12.05.2012 21:27
Szkoda że tłusty czwartek jest tylko raz w roku heheh

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak