Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos do placków ziemniaczanych

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
śmietana 18 proc 1 szklanka
pieczarki 70 dag
mąka 1,5 łyżki
woda 1,75 litra
Kucharek przyprawa do potraw
sól
pieprz
kostka grzybowa 1 sztuka
margaryna pół kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos do placków ziemniaczanych

Do garnka dać pół kostki margaryny i roztopić na wolnym ogniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na margarynie. Pieczarki umyć i pokroić drobno. Podsmażyć na patelni. Odsączyć z tłuszczu i wrzucić do rondla z margaryną. Dodać kostkę grzybową. Podlać wodą i dalej smażyć. Do śmietany dać mąkę. Wymieszać, zatrzepać sos. Przyprawić sos kucharkiem, pieprzem i solą. Polewać nim placki ziemniaczane.

Taki sos zjedz z najlepszymi plackami ziemniaczanymi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 01.11.2012 08:20
fajny
Iwusia 30.05.2012 22:48
musi być dobry
Iwusia 30.05.2012 22:48
musi być dobry
Dorian 05.05.2012 15:48
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak