Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biodrówka w sosie chrzanowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biodrówka 500 g
olej do smażenia
cebula 1 szt
smietana 18% 500 ml
chrzan 6-10 łyżek
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
cukier 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biodrówka w sosie chrzanowym

Biodrówkę oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju w rondelku, gdy lekko się zrumieni dodać cebulę i jeszcze chwilę smażyć. Po chwili zalać wodą tylko tyle aby zakryć mięso, przykryć pokrywką i dusić ok. 20 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odparować większość pozostałej wody. Śmietanę wymieszać z chrzanem i połową cukru, dodać sól i pieprz, wlać do duszącego się mięsa, przykryć i dusić kolejne 20-25 minut. Po tym czasie jeżeli mięso będzie już miękkie spróbować sosu, ewentualnie dodać cukru lub chrzanu.

Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Ilość chrzanu jest orientacyjna, zależy zarówno od jakości chrzanu jak i od gustu gotującego.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smile 03.07.2012 19:32
dobre =)
gosia47-47 04.03.2012 10:33
smaczne :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak