Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser-gruszka w pistacjach

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gruszka 2 szt
miód prawdziwy 1,5 łyżki
Goździki całe Prymat kilka
cunamon 0,25 łyżeczki
imbir 0,25 łyżeczki
pomarańcza 1 szt
cytryna 0,5 szt
skórka cytrynowa 0,5 łyżeczki
orzeszki pistacjowe 3 łyżki
wino białe 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Deser-gruszka w pistacjach

Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy.Gruszki obrać,przekroić na pół, pozostawić ogonek, wyciąć gniazdka nasienne.Owoce skropić sokiem z cytryny.Do małego rondelka wlać wino,dodać 2 łyżki miodu,kilka goździków, szczyptę cynamonu,sok z pomarańczy i skórkę cytrynową. Zagotować,po czym zmniejszyć płomień i włożyć gruszki. Jeśli płynu jest mało należy go uzupełnić./winem lub wodą/Gotować chwilkę/ aż owoce będą średnio miękkie/, przewrócić delikatnie na druga stronę i pozostawić je w winie do całkowitego przestygnięcia.Zimne gruszki przełożyć na talerzyki posypać posiekanymi orzeszkami, ozdobić świeżą miętą lub melisą,dodać kleksik bitej śmietany .
Syrop winny z gotowanych gruszek można dodać do herbatki lub wody mineralnej.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 08.07.2012 21:35
oryginalne
ewa19a 04.03.2012 17:45
fajny
Niunia1 04.03.2012 11:53
pięknie podane:_)
dwa pokoje z kuchnią 04.03.2012 09:42
oj, to musi być dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak