Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba zapiekana w szpinaku pod beszamelem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dowolnej ryby 4 szt
masło do smażenia ryby 2 łyżki
szpinak świeży lub mrożony 350 gram
czosnek 2 ząbki
masło do formy 1 łyżka
masło (do sosu) 50 gram
mąka pszenna do sosu 50 gram
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
curry 0,5 łyżeczki
mleko 2% 0,5 l
pieprz do smaku
koperek 1 łyzeczka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba zapiekana w szpinaku pod beszamelem

Kroki postępowania

1
Do przygotowania mojego dania użyłam fileta ryby o nazwie gładzica.Umyte, osuszone filety przyprawić solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na maśle z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Krok 1 - Ryba  zapiekana  w szpinaku pod beszamelem foto
2
Przygotować sos beszamelowy z 50 g masła,50 g mąki i 0,5 l mleka.Ogólna zasada przygotowania sosu jest prosta. Najpierw należy rozpuścić masło/na patelni/ ,a następnie wymieszać je dobrze z mąką/coś w rodzaju lekkiej zasmażki/. Należy zwrócić uwagę na to ,by składniki były bardzo dokładnie połączone. Można używać drewnianej łyżki lub trzepaczki. Następnie wlewamy mleko/lepiej ciepłe/i dokładnie mieszamy .Całość gotujemy na wolnym ogniu /cały czas mieszamy,by nie dopuścić do powstania grudek/.Doprawiamy solą ,pieprzem, gałką muszkatołową .
Krok 2 - Ryba  zapiekana  w szpinaku pod beszamelem foto
3
Do powyższego przepisu potrzebujemy ok.350-400 g szpinaku ugotowanego i odsączonego z wody. Może to być szpinak świeży, ale jeśli takiego nie mamy można użyć mrożonego.Na patelni należy roztopić masło, dodać pokrojony drobniutko czosnek, a następnie szpinak. Całość poddusić delikatnie na wolnym ogniu, doprawić do smaku solą i pieprzem .
Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie masłem, wyłożyć warstwę szpinaku ,a następnie płaty usmażonej ryby. Całość przykryć sosem beszamelowym.
Krok 3 - Ryba  zapiekana  w szpinaku pod beszamelem foto
4
Rybę zapiekać w piekarniku przez ok. 15 min w temp.180-200 st.
Po upieczeniu posypać obficie świeżym/lub suszonym/ koperkiem.
Jest to danie o zdecydowanym maślanym smaku ,ale w tym przepisie tak właśnie ma być. Rybę można podać z dodatkiem ryżu ,młodych ziemniaczków , ze świeżym pieczywem lub z grzankami .
Krok 4 - Ryba  zapiekana  w szpinaku pod beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 10.09.2013 15:12
musi być wspaniała ;)
mala2021 08.03.2012 12:31
zrobię taka jutro na obiad
ziutula
ziutula 04.03.2012 00:56
dla mnie pyszne połączenie szpinaku z rybą...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak