Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony wg Ilony

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek 1,5 kg
sól gruboziarnista 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony wg Ilony

Boczek nacieramy dokładnie czosnkiem. Ząbek możemy rozetrzeć i roztartym natrzeć cały boczek. Następnie boczek oprószamy obficie solą grubo mieloną, wedle uważania pieprzem mielony oraz tymiankiem suszonym. Tak przygotowany boczek układamy w blaszce wyłożonej folią aluminiową, podlewamy delikatnie wodą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 50 minut. Następnie przykrywamy boczek papierem do pieczenia i pieczemy dalej 20- 30 minut. Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 17.02.2014 20:29
uwielbiam taki pieczony boczek :-)
Iwusia 30.06.2013 23:32
bardzo smaczny boczuś
IKrakowianka 15.02.2013 20:42
idealny!
Katarzyna/kate1980 05.06.2012 21:21
aż mi ślinka cieknie
dwa pokoje z kuchnią 03.03.2012 22:07
taki boczuń to jest to!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak