Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lokszen (kugel z makaronem)

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron kokardki 300 gram
jaja 3 sztuki
cukier 4 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
rodzynki 1/2 szklanki
płatki migdałowe 1/2 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
śmietana słodka do dekoracji
miód płynny do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Lokszen (kugel z makaronem)

Kroki postępowania

1
“Kugel należy do tradycyjnych potraw szabasowych oraz świątecznych. Można podawać go jako danie główne lub serwować z daniami mięsnymi z drobiu. Słodki kugel można podawać jako deser.”
Kugel należy do tradycyjnych potraw szabasowych oraz świątecznych. Można podawać go jako danie główne lub serwować z daniami mięsnymi z drobiu. Słodki kugel można podawać jako deser.

- 300g makaronu (w oryginalnym przepisie wstążki u mnie kokardki)

- 3 jaja
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1 łyżka soku z cytryny

- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki tartej bułki

- śmietana słodka 30%
- miód płynny
Krok 1 - Lokszen (kugel z makaronem) foto
2
Sparz wrzątkiem rodzynki i migdały. Żółtka utrzyj z cukrem.
Krok 2 - Lokszen (kugel z makaronem) foto
3
Białka ubij na sztywno. Masło pokrój w małą kosteczkę i ponownie włóż do lodówki.
Krok 3 - Lokszen (kugel z makaronem) foto
4
Makaron ugotuj wedle zaleceń. Przepłucz go zimną wodą po ugotowaniu. Dodaj do niego pianę z białek, żółtka, gałkę muszkatołową, odcedzone rodzynki i migdały.
Krok 4 - Lokszen (kugel z makaronem) foto
5
Wszystko pięknie wymieszaj. Na wierzch rozsyp kostki z masła i posyp 2 łyżkami bułki tartej. Piecz w niewielkim naczyniu żaroodpornym lub blasze, w 180 stopniach około 20 min.

Gotowe danie polewamy na talerzu łyżką śmietany słodkiej 30% i łyzką miodu:) I wtedy jest rewelacja!
Krok 5 - Lokszen (kugel z makaronem) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

safcia 31.12.2012 09:18
pyszne
Kate131 11.12.2012 08:49
ale pyszności!
sylwia / sytofala 03.03.2012 19:30
na prawdę zachęcające :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak