Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chłodnik staropolski z jajkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1,5 l.
mąka 3 łyżki
jajko 2 szt.
koperek 1/2 pęczka
szczypiorek 1/2 pęczka
sól
cukier szczypta
czosnek 2 ząbki
śmietana 18 proc 1 szkl.
chleb razowy skórka

Przepis i sposób przygotowania na: chłodnik staropolski z jajkiem

wodę wlać do garnka i zagotować przestudzić ją i połączyć z mąką i skórką od chleba odstawić w chłodne miejsce na 2-3dni,po tym czasie wymieszać zakwas przecedzić go i zagotować wystudzić,jajka ugotować na twardo,do zakwasu dolewać stopniowo śmietanę ucierając cały czas trzepaczką dodać posiekaną i umytą zieleninę przyprawić do smaku solą,cukrem i utartym czosnkiem,wymieszać rozlać do miseczek i włożyć pokrojone i obrane połówki jajek do każdej miseczki,podawać z ziemniakami i skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 14.03.2012 16:00
smaczny
Wafelek2601 07.03.2012 13:28
bardzo lubię taki chłodnik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak