Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki/mufinki/ pomarańczowe ze skórką kandyzowaną

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
masło 100 gram
cukier kryształ 4 łyżki
miód prawdziwy 4 łyżki
pomarańcza 2 szt
likier pomarańczowy 1 łyżka
jajko 1 szt
mleko 2% 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyzezcka
Soda oczyszczona Prymat 0,25 łyżeczki
sól szczypta
Skórka pomarańczowa kandyzowan 0,5 saklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki/mufinki/ pomarańczowe ze skórką kandyzowaną

Wycisnąć sok z pomarańczy.W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, wanilię, skórę z pomarańczy i szczyptę soli.W drugiej misce wymieszać jajko z roztopionym masłem (ale chłodnym) ,mlekiem, sokiem z pomarańczy i miodem.Wlać płynną mieszaninę do mąki i szybko wymieszać.Rozłożyć ciasto do foremek na muffiny, starając się wypełnić tylko 2 / 3 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Babeczki będą gotowe kiedy patyczek włożony do ciasta jest czysty i suchy.
Wierzch babeczek można delikatnie posmarować syropem pomarańczowym i posypać kandyzowaną skórką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bernadetta2 27.03.2012 15:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak