Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy jabłecznik

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
cynamon 1 łyżka
śmietana 5 łyżek
jaja 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 1 szt
mąka 1/2 kg
cukier 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy jabłecznik

Jabłka obieramy kroimy w plasterki posypujemy cynamonem odstawiamy . Na stolnicę wysypujemy 1/2 kg mąki w dziurkę wbijamy 3 żółtka i 1 jajko .Dodajemy łyzeczkę proszku do pieczenia i pokrojoną margarynę i śmietanę .Kroimy ciasto nożem,dość długo aż się składniki połączą .Następnie wyrabiamy ręką ciasto i odstawiamy do lodówki na ok 1godzinę .Następnie dzielimy ciasto na pół .Jedną część rozwałkowujemy kładziemy na blachę nakłuwamy widelcem i układamy jabłka .Nakrywamy druga częścią nakłuwamy widelcem smarujemy białkiem i p[osypujemy cukrem ,Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach .Na koniec pudrujemy .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 11.01.2013 12:22
super
Norgiusz 11.01.2013 12:22
super
Anna133 13.05.2012 13:24
ulubione ciasto kazdego polaka
czekoladka_m 03.03.2012 19:06
Ale wygląda apetycznie!! Poproszę kawałeczek:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak