Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z sosem pieczarkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
mąka 3 szklanki
jajko 1 sztuka
sól do smaku 1/2 łyżeczki
pieczarki 40 dkg
koperek 2 pęczki
sól do smaku 3 szczypty
olej 2 łyżki
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem pieczarkowym

Ziemniaki ugotować na parze, rozgnieść na puree i ostudzić. W dużej misce połączyć ziemniaki, jajko, sól i mąkę. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Z kawałka ciasta uformować wałek, lekko spłaszczyć i pociąć kluski na ukos. Kopytka wrzucić partiami na wrzącą i osoloną wodę (1 łyżka soli), od wypłynięcia gotować 2-3 minuty.
Pieczarki umyć pokroić w plasterki. Koperek umyć i posiekać. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć pieczarki, doprawić solą pieprzem. Kiedy pieczarki puszczą sok dodać posiekany jeden pęczek koperku, chwilę smażyć. Następnie pieczarki zalać wodą tak aby przykryła całość, gotować na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy pieczarki zmiękną dodać posiekany drugi pęczek koperku, doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Sos w razie potrzeby można zaklepać zasmażką z masła i mąki. Kopytka podawać z gotowym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 23.11.2013 17:04
wyglądają bardzo apetycznie, uwielbiam z sosem i koperkiem :)
EWI 17.10.2013 14:27
wyglądają pyszne
adelajda 26.07.2013 20:52
super się prezentują
paula99926 28.11.2012 23:42
lubię takie jedzonko
GGABI 29.09.2012 11:15
dobre
mela25 14.09.2012 09:07
ale smakowite
smakowita 26.08.2012 20:05
same wspaniałości
Jodaj 09.08.2012 14:40
extra :)
ewka1978 11.07.2012 16:25
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak