Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z pieczarkami i wędliną

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na domową, puszystą pizzę w polskim stylu z dodatkiem pieczarek i ulubionej wędliny. Najlepiej smakuje posypana dużą ilością sera. 

Składniki:

mąka 350 gramów
drożdże 50 gramów
woda letnia 200 mililitrów
olej 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 0.5 łyżeczki
pieczarki 500 gramów
masło do smażenia pieczarek 1 łyżka
wędlina 200 gramów
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat do smaku
ketchup 100 mililitrów
ser żółty 200 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z pieczarkami i wędliną

1. Przygotować rozczyn: drożdże wymieszać w wodzie z cukrem i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 

2. Po wyrośnięciu rozczyn dodać do mąki, dodać sól i olej. Wyrobić ciasto (można to wykonać w robocie kuchennym).

3. Ciasto rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną olejem blachę, pozostawić do wyrośnięcia.

4. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut - tak, by wierzch był lekko rumiany. W międzyczasie usmażyć pieczarki. 

5. Wyjąć z pieca, polać sosem do pizzy lub ketchupem, ułożyć wędliny w plasterkach, usmażone pieczarki posypać przyprawą do pizzy i ułożyć na cieście. Całość posypać startym żółtym serem i ponownie zapiec przez 10-15 minut. Pokroić na kawałki i podawać polane ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak