Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe precelki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże 5 dag
cukier 3 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
olej 3 łyżki
mleko
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe precelki

W pół szklance mleka rozmieszać drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodać je do mąki. Dodać jajka z roztrzepaną resztą cukru, dodać mleko, trzy łyżki oleju, zarobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Na stolnicę posypać trochę mąki, wyłożyć ciasto, rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. W środku kółek wycinać dziurki kieliszkiem. W rondlu rozgrzać olej. Skręcać precelki i wrzucać na gorący tłuszcz. Smażyć krótko do zrumienienia. Osączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 02.03.2012 22:38
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak