Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierane babeczki ze śliwkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miękkie masło 10 dag
cukier 15 dag
jajko 2
kwaśna śmietana 125 ml
mąka 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mrożone śliwki 10 sztuk
cukier puder
orzechy laskowe 3 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane babeczki ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Nagrzać piekarnik do 180°C. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami - 12 sztuk.
Masło utrzeć z cukrem na krem, po czym dodawać po jednym jajka - za każdym razem dokładnie rozcierając. Dodać śmietanę i wymieszać. Dodać najpierw mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i po wymieszaniu dodać orzechy.
Krok 1 - Ucierane babeczki ze śliwkami foto
2
Zamrożone śliwki pokroić na większe raczej kawałki i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką.
Krok 2 - Ucierane babeczki ze śliwkami foto
3
Gotową masę rozłożyć do foremek za pomocą najlepiej dwóch łyżek. Jedną nabierać ciasto, a drugą zgarniać...
Krok 3 - Ucierane babeczki ze śliwkami foto
4
Piec 30 minut na złoty kolor.
Krok 4 - Ucierane babeczki ze śliwkami foto
5
Wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Ucierane babeczki ze śliwkami foto
6
Warianty: Zamiast 5 dag cukru dodać 1/2 szkl. orzechów włoskich w karmelu i zamiast śliwek - 1 jabłko lub 3 wyfiletowane mandarynki lub 1/2 szkl. mrożonych porzeczek. Zamiast orzechów można dodać migdały lub zrobić mieszankę orzechowo migdałową. Mogą być to migdały w płatkach drobno pokruszone. Za ostatnim razem nie miałam na tyle orzechów w karmelu, więc dołożyłam pokrojonego na małe kawałki "Grześka" (wafelek w czekoladzie) w ilości uzupełniającej. Zaskakująco rewelacyjnie się "Grzesiek" sprawdził.
Te wersje wszystkie są sprawdzone, ale jestem pewna, że owoce jagodowe będą wyśmienite - na zdjęciu wersja porzeczkowo_karmelowo-"Grześkowa".
Krok 6 - Ucierane babeczki ze śliwkami foto
7
Gorące trudno się je... ale są pyszne. Zimnym nic nie brakuje.
Krok 7 - Ucierane babeczki ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 02.03.2012 21:34
mniam....
cooleczka 02.03.2012 18:52
super :)
borgia 02.03.2012 17:34
Te ze śliwkami były w wysokich papilotkach. Te inne są w niższych i są bardziej "rozlane", co jednak nie wpływa na ich smak. Ładniejsze są wysokie, ale nie zwróciłam uwagi na te papilotki - że mają różną wielkość.
ziutula
ziutula 02.03.2012 17:30
pyszne babeczki i ładnie wyrosły....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak