Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Giganty pierogowe z mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz:
cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
curry 1 łyżka
sól
pieprz
pietruszka 1/3 garstki
mięso mielone 1/2kg
przyprawa do mielonego
Ciasto:
mąka 1/2 kg
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Giganty pierogowe z mięsem

Kroki postępowania

1
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na patelni posypując ją solą, pieprzem i dodając curry. Do prawie usmażonej cebuli dodajemy startą na tarce marchewkę. Chwilę dusimy.
Krok 1 - Giganty pierogowe z mięsem foto
2
Dodajemy posiekaną pietruszkę i dusimy jeszcze 5 minut.
Krok 2 - Giganty pierogowe z mięsem foto
3
Mięso mielone smażymy z dodatkiem soli, pieprzu, pietruszki i przyprawy do mięsa mielonego.
Krok 3 - Giganty pierogowe z mięsem foto
4
Gotowy farsz warzywny i mięso dokładnie ze sobą mieszamy. mozna doprawić jeszcze do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 4 - Giganty pierogowe z mięsem foto
5
Mąkę zalewamy ciepłą wodą i dodajemy masło. Odstawiamy na chwilę, aby ciasto wystygło. Dopiero potem je wyrabiamy dosypując ewentualnie mąki lub dolewając wody.
Krok 5 - Giganty pierogowe z mięsem foto
6
Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy z niego kółka. Ja miałam specjalny pierożek do lepienia pierogów i są one bardzo duże.
Krok 6 - Giganty pierogowe z mięsem foto
7
Każdy krązek napełniamy farszem i dokłądnie zlepiamy. Brzego można lekko posmarować białkiem, aby się zlepiły.
Krok 7 - Giganty pierogowe z mięsem foto
8
Tak wyglądają ulepione pierogi. Są duże, ale można zrobić tak samo znacznie mniejsze.
Krok 8 - Giganty pierogowe z mięsem foto
9
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Od wypłynięcia jeszcze 3-4 monuty.
Krok 9 - Giganty pierogowe z mięsem foto
10
Tak wyglądają gotowe pierogi. Polałam je podsmażoną cebulą z parówkami
Krok 10 - Giganty pierogowe z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.11.2013 17:26
Uwielbiam takie pierogi.
cooleczka 02.03.2012 18:53
uwielbiam pierogi:) a muszę przyznać, że te są takie ładne, równiutkie :)
ziutula
ziutula 02.03.2012 17:23
w dużym to i farszu dużo...lubię...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak