Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus jabłkowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 3 kg
cukier 6 łyżek
sok z połowy cytryny
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Mus jabłkowy

Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne. Podzielić na ósemki. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i gotować 15 minut pod przykryciem. Gdy jabłka nieco zmiękną, wsypać cukier i gotować jeszcze 10 minut. Dodać sok z cytryny. Całość dokładnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przełożyć do słoiczków, dokładnie zakręcić i pasteryzować 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 08.03.2012 15:24
Po to, by mus miał gładką konsystencję. Jeśli ktoś nie chce, nie musi przecierać, ale ja zawsze to robię.
Henryka2 07.03.2012 21:11
A po co miksować, przecerać?! Dobrze rozgotowane jabłka same się rozpadną!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak