Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KLUSKI NA PARZE Z JABŁKIEM LUB SERKIEM

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
mleko 2 szkl
jajko 3 szt
drożdże 10 dag
margaryna 1/2
sól do smaku
cukier 5 łyzek

Przepis i sposób przygotowania na: KLUSKI NA PARZE Z JABŁKIEM LUB SERKIEM

Drożdże rozpuszczamy w mleku. Margarynę roztapiamy. Jajka, cukier i sól mieszamy w większym garnku. Dodajemy mąkę, roztopiona margarynę, drożdże z mlekiem. Przykrywamy i czekamy aż ciasto wyrośnie. Gdy już jest gotowe wyciągamy na stolnicę i wałkujemy szklanką wycinamy kołeczka. Do środka dodajemy kawałek jabłka i posypujemy cukrem lub sera białego roztartego z cukrem i sklejamy. Układamy na boku żeby jeszcze troszkę podrosły. W garnku gotujemy wodę, przykrywamy ją jakąś materialną szmatką. Gdy woda już będzie wrzała układamy kluski i przykrywamy talerzem. Kluski powinny być 8 minut. Na wierzch polewamy je roztopioną margaryną i posypujemy cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 04.04.2012 16:42
Kluski na parze :P uwielbiam :) jak dla mnie z jabłkami lepsze :)
treonina 02.03.2012 14:18
Zapomniałam że przecież najlepsze kluski są robione samodzielnie! Muszę spróbować następnym razem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak