Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowa tarta z surimi i pomidorami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200g
masło 100g
jajko 3szt
szpinak mrożony 1,5 opakowania
paluszki surimi 1 opakowanie
pomidor 1szt
ser feta 1 plaster
czosnek 5 ząbków
sól
pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowa tarta z surimi i pomidorami

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Schłodzone masło siekamy z mąką i szczyptą soli, wbijamy 1 jajko i zagniatamy ciasto. Wstawiamy je do lodówki na ok 15 minut. Po czym wylepiamy nim natłuszczoną foremkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 10-12 minut aż się przyrumieni.

W międzyczasie podsmażmy na oliwie wycisnięty przez praskę czosnek, dodajemy szpinak, doprawiamy do samku solą i pieprzem i dusimy by odparować nadmiar wody. Studzimy.

Z pozostałych 2 jajek oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy, białka ubijamy na sztywno i porcjami dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszając.

Wylewamy masę na podpieczony spód i wciskamy w nią kawałki surimi, pomidora i fety.

Pieczemy w 180C przez ok 25-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 26.11.2013 08:56
ciekawie się zapowiada!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak