Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z gotowanych ziemniaków

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ok. 0,5 kg
cebula 1/2 sztuki
natka pietruszki 1/2 pęczka
śmietana 2 łyżki
jajko 1-2 sztuki
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z gotowanych ziemniaków

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Utłuc albo przecisnąć przez praskę. Przestudzić (ja wykorzystałem ziemniaki pozostałe od obiadu). Do ziemniaków wbić jajka, dodać śmietanę, opłukaną i drobno pokrojoną pietruszkę oraz obraną i drobno pokrojoną cebulę. Wszystko wymieszać, zarobić masę doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej. Z ciasta formować małe placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano. Nadmiar tłuszczu można osączyć na papierowych serwetkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 27.12.2012 20:32
smaczne
kejt2 02.03.2012 19:52
bardzo fajne!
suzana 02.03.2012 09:47
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak