Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa-krem z soczewicy i pomidorów

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica 250 gram
marchew 100 gram
seler naciowy 100 gram
cebula biała 0,5 szt
czosnek 1 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
kolendra 0,5 łyżeczki
Imbir mielony Prymat szczypta
Kurkuma mielona Prymat szczypta
bulion warzywny 1 l
pomidory krojone z puszki 350 gram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pieprz do smaku
pietruszka zielona świeża
grzanki
oliwa 2 łyżki
koper włoski 0,5 mielony
parmezan 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa-krem z soczewicy i pomidorów

Rozgrzać oliwę: dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, marchewkę, seler, drobno posiekany czosnek. Dusić chwilę na wolnym ogniu. Następnie dodać pomidory, wsypać umytą, przecedzoną soczewicę, dodać listek laurowy, kolendę i zalać gorącym bulionem. Zagotować ,zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok.25-30min.Kiedy warzywa będą odpowiednio miękkie zmiksować całość na jednolity krem. Wcześniej należy wyjąć listek laurowy. Chwilkę podgotować. Gotowy krem doprawić solą i pieprzem. Podawać gorący posypany serem-parmezan, zieloną pietruszką oraz z dodatkiem chrupiących grzanek. Ja bardzo lubię polać taką zupkę dodatkowo świeżą, aromatyzowaną oliwą.

Przed miksowaniem odłożyłam trochę całych ziarenek, które dodałam do zupy tuż przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 12.03.2012 17:26
oryginalne połączenie, podoba mi się
Justyna Jussstiii 02.03.2012 09:34
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak