Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jezynowy sernik na zimno

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:ciasta pełnoziasrniste 100 g
cukier brązowy 3 łyżki
sól 1 szczypta
masło stopione 7 łyżek
aromat waniliowy 0,5 łyżeczki
śmietana 30-pocentowa 250 ml
cukier 1 szklanka
sok z cytryny 1 łyżka
jeżyny 3 szklanki
śmietana 30-pocentowa 250 ml
cukier waniliowy 3 łyżeczki
jeżyny 1 szklanki
masa 40 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 40 g
płatki owsiane błyskawiczne szklanki
twaróg 400 (na sernik)

Przepis i sposób przygotowania na: Jezynowy sernik na zimno

Wymieszać razem pokruszone ciastka, płatki owsiane, cukier ,sól, roztopione masło i parę kropli aromatu waniliowego. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg i piec przez około 12-15minut. Odstawić do ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (przez około 10 minut), postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać razem ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny.
Jeżyny zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę, gdy składniki się połączą, odstawić masę na chwilę w chłodniejsze miejsce, aby zgęstniała . Przełożyć jeżynową masę na podpieczony spód i wstawić na noc do lodówki.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Udekorować nią wierzch sernika i posypać jeżynami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

meredith 28.03.2012 08:59
kolorowy i pysznie wygląda ;)
ronald88 03.03.2012 11:33
supcio

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak