Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kawowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
pszenna mąka 1 szklanka
margaryna 150 gram
proszek do pieczenia 1 łyżka
mleko składniki na krem 1 litr
budyń śmietankowy 3 sztuki
margaryna 100 gram
cukier 100 gram
rodzynki 100 gram
kakao 3 łyżki
margaryna 50 gram
cukier puder 50 gram
woda 3 łyżki
jajko 6 sztuk
Ciasto: 6 sztuk
kawa 3 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kawowe

CIASTO: Zagotowałam wodę w którym rozpuściłam margarynę, wsypałam mąkę i energicznie
zamieszałam do powstania ciasta, które odstawiłam do schłodzenia. Następnie
zmiksowałam przy pomocy miksera ciasto z jajkami, proszkiem do pieczenia, około 5 minut na
wysokich obrotach, ciasto podzieliłam na dwie części i odstawiłam na 30 minut.
Ciasto wylałam na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do gorącego
piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 st C, z drugą porcją ciasta postąpiłam podobnie.
Upieczone placki odstawiłam do schłodzenia.

KREM: Z litra mleka odlałam szklankę gorącego mleka i zalałam kawę, następnie fusy przecedziłam
przez sitko i odstawiłam do przestudzenia.
Schłodzone mleko z kawą wymieszałam z budyniem w proszku, wlałam do gorącego
mleka i zamieszałam aż powstał gęsty budyń, gorący budyń wymieszałam z rodzynkami
i odstawiłam do ostudzenia.
Zimny budyń zmiksowałam z margaryną, aż do powstania kremu. Gotowy krem wyłożyłam
na placek i przykryłam drugą częścią.

POLEWA: W małym rondelku zagotowałam wodę, rozpuściłam margarynę i
wymieszałam z kakao, cukrem pudrem po czym polałam wierzch ciasta, tworząc kleksy.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około cztery godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 05.03.2012 09:37
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak