Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z bananami na ryżu

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka z kurczaka 2
cebula
banan
przyprawa do potraw Kucharek
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
ryż 1 szklanka
woda letnia 1 1/2 szklanki
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z bananami na ryżu

Oczyszczoną cebulę kroimy w wiórki i smażymy. Przyprawiamy curry i przyprawą do potraw. Banan obieramy i kroimy w średniej grubości plastry. Dodajemy go do usmażonej cebulki, mieszamy i razem smażymy około 3 minut. Udka (wcześniej ugotowane) układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną rosołu i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Obkładamy je bananami. Przykryte naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy przez 15 minut.
Na patelnię (na której smażyliśmy banany) wysypujemy ryż i smażymy na wolnym ogniu około 4 minut cały czas mieszając. Następnie zalewamy go wodą, posypujemy przyprawą do potraw i dusimy pod przykryciem 15 minut. Na talerz wykładamy usmażony ryż a na niego kurczaka z bananami. Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

A_gucha 06.05.2012 11:50
ciekawe połączenie... banan z cebulą... ciekawe jak smakuje..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak