Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z bakłażanem w pomidorach

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka z kurczaka 2
bakłażan
cebula
czosnek 1 ząbek
pomidory krojone z puszki
tłuszcz do smażenia
pieprz
przyprawa do potraw Kucharek
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z bakłażanem w pomidorach

Udka (wcześniej ugotowane) obieramy ze skórki. Na patelni smażymy pokrojoną w krążki cebulkę. Dodajemy do niej drobno pokrojony czosnek i razem smażymy. Bakłażan oczyszczamy z pestek, przekrawamy na 4 części i kroimy w plastry. Następnie dokładnie go solimy i zostawiamy na 30 minut po czym płuczemy wodą. Do cebuli dodajemy bakłażan, przyprawiamy i dusimy razem pod przykryciem 15 minut a następnie dodajemy pomidory z puszki razem z sosem i smażymy bez przykrycia 5 minut. W naczyniu żaroodpornym układamy udka, posypujemy je przyprawą do kurczaka i przykrywamy sosem z bakłażanem. Przykrywamy. Zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak