Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cielęcina w sosie naturalnym z placuszkami drożdżowymi

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina bez kości 80 dag
masło 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
sól
pieprz do smaku
mąka 1 łyżka
Ciasto: 1 na bułeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Cielęcina w sosie naturalnym z placuszkami drożdżowymi

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w bardzo dużą 5-6 cm kostkę. W rondlu rozgrzać łyżkę masła i oliwę, wrzucić mięso i smażyć do momentu, aż mocno się zrumieni. Doprawić solą i pieprzem, po czym wymieszać i zalać taką ilością wody, aby prawie przykryła mięso. Zagotować na sporym ogniu, przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Dusić 60-80 minut. W momencie, gdy woda niemal całkowicie wyparuje a na dnie utworzy się gęsty sos - uzupełnić ją, choć niekoniecznie do takiej ilości. Uzupełniać co jakiś czas w razie potrzeby.
Krok 1 - Cielęcina w sosie naturalnym z placuszkami drożdżowymi foto
2
W tym czasie zrobić ciasto na bułeczki i odłożyć do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Krok 2 - Cielęcina w sosie naturalnym z placuszkami drożdżowymi foto
3
Wymieszać pozostałą łyżkę masła z mąką i gdy mięso będzie już miękkie dodać do niego. Wymieszać dokładnie, aby masło się rozpuściło a sos zgęstniał. Powinno go być sporo i nie musi być bardzo gęsty w tym momencie - w razie potrzeby dolać wodę.
Krok 3 - Cielęcina w sosie naturalnym z placuszkami drożdżowymi foto
4
Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną schować z powrotem do miski, drugą rozwałkować na krążek wielkości nieco mniejszej niż średnica rondla. Pokroić na 8 kliników.
Krok 4 - Cielęcina w sosie naturalnym z placuszkami drożdżowymi foto
5
Odkryć gulasz i na samym wierzchu mięsa ułożyć ciasto. Przykryć i gotować na minimalnym ogniu na najmniejszym palniku przez 8 minut.
Krok 5 - Cielęcina w sosie naturalnym z placuszkami drożdżowymi foto
6
Gdy czas minie wyjąć "bułeczki" i rozłożyć na talerze razem z częścią gulaszu i sosem. I znów w razie potrzeby podlać wodą, po czym powtórzyć operację gotowania z drugą częścią ciasta.
Krok 6 - Cielęcina w sosie naturalnym z placuszkami drożdżowymi foto
7
Podawać koniecznie gorące.
Krok 7 - Cielęcina w sosie naturalnym z placuszkami drożdżowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 23.02.2016 14:48
bardzo delikatne a zarazem smaczne
Granita 24.02.2013 19:15
Smakuje na pewno wybornie
borgia 08.12.2012 10:28
Tak. To ten przepis :). A danie robiłam już parę razy z wołowiną, tylko dusić trzeba trochę dłużej.
pacpaw 07.12.2012 21:46
sądzę, że ten przepis można wykorzystać nie tylko na cielęcinę, ale i też bardziej dostępne mięsiwa. Podanie z bułeczkami gotowanymi na gulaszu jest rewelacyjne. Rozumiem, że przepis na ciasto na bułeczki to ten: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/52562/buleczki-na-parze-man-tou.html ?
ziutula
ziutula 25.05.2012 21:24
ale pomysłowo podana cielęcina z chlebkiem-bułką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak