Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto balowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
herbatniki
krakersy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto balowe

BISZKOPT:
4 jajka,
4 łyżki mąki,
4 łyżki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem. Wyłożyć na blaszkę o wym. 25x36 cm i piec ok. 35 min w temp. 175st.

MASA:
2 1/2 szkl. mleka,
1/2 szkl. cukru,
1/2 kost. margaryny,
3-4 żółtka,
3/4 szkl. mąki.

1 1/2 szkl. mleka zagotować.W reszcie mleka rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami . Ugotować z tego budyń. Ostudzić. Masę utrzeć z margaryną.

DODATKOWO:
1/2 l śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
2 śmietan-fiksy,
gorzka czekolada,
3 paczki herbatników,
duża paczka krakersów,
puszka mleka skondensowanego słodzonego.

Mleko gotować 3 godz na wolnym ogniu. Śmietanę ubić z pudrem, dodać śmietan-fiksy. Na zimny biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to herbatniki. Rozsmarować karmel i wyłożyć krakersy. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 04.07.2013 22:44
ojjj ... wygląda wspaniale
anemon 28.07.2012 13:01
Prezentuje się po królewsku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak