Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony w piwie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak mały 1 szt.
piwo jasne 500 ml
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat do smaku
olej -

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony w piwie

Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Włożyć tuszkę do dużego mocnego woreczka (strunowego lub do mrożonek) i wlać całe piwo - najlepiej, aby je wcześniej choć trochę odgazować, żeby się zanadto nie pieniło.
Woreczek zabezpieczyć przed wylaniem zawartości i wlożyć do lodówki na 12-24 godziny.
Po tym czasie kurczaka wyjąć, osączyć z piwnej marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem i posmarować olejem - posypać przyprawą do drobiu. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180'C.

Piec proporcjonalnie do wagi - 1kg kurczaka = 1 godzina pieczenia.
W czasie pieczenia podlewać piwem, w którym leżał kurczak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 08.01.2013 13:54
fajny pomysł
Habibi 30.09.2012 06:40
Polecam takiego kurczaka - jest wyjątkowy.
Kuchareczka2 14.08.2012 11:03
pyszności
Renata22 23.04.2012 16:30
na bogato porcja, na pewno smakowity
Izabela/bella81 02.04.2012 10:11
smaczny
misia53 31.03.2012 10:54
myślę, że to świetny przepis
Aneta41 29.03.2012 19:35
super przepis
Elżbieta17 28.03.2012 10:19
muszę wypróbować te przepis:)
Habibi 01.03.2012 21:39
Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysałmi na bardzo zróżnicowane potrawy :) Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak