Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser kawowy z białą czekoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka 375 ml
mascarpone 250 ml
cukier brązowy 80 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
kawa rozpuszczalna 6 łyżek
esencja waniliowa 1 łyżka
czekolada biała 1/2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Deser kawowy z białą czekoladą

Śmietanę wlać do garnuszka, zostawiając ok. 5 łyżek.
Do śmietany w garnuszku dodać cukier, kawę, esencje waniliową i gotować na wolnym ogniu aż lekko zgęstnieje a cukier się rozpuści, często mieszając.
W pozostałej śmietanie rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać.
Śmietanę lekko przestudzić, dodać stopniowo rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać, następnie dodać mascarpone i ponownie bardzo dokładnie wymieszać.
Masę rozlać do foremek, schłodzić - ja zostawiłam na noc.
Po stężeniu wyjąć z foremek zanurzając je krótko w gorącej wodzie, wyłożyć na talerzyki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, wymieszać i polać deser.

Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 04.11.2012 20:52
palce lizać
IZABELA29 05.03.2012 08:29
apetycznie
alaaa 02.03.2012 15:34
jak to pysznie wygląda,,
Kamila/kami007 01.03.2012 18:21
mmmm
mikrusiak 01.03.2012 17:33
ładnie udekorowane...;P to się chwali..;P
caralajna 01.03.2012 15:03
na pewno miło łechta podniebienie ;) jak dla mnie to kulinarne arcydzieło :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak