Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysta pianka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 10 sztuk
cukier waniliowy 4 opakowania
śmietana kremowa 30% lub 36% 1 litr
cytryna 2 sztuki
pomarańcza 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka
margaryna do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat
polewa czekoladowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta pianka

Żelatynę moczymy w odrobinie wody. Podgrzać i pozostawić by przestygła. Z cytryny i pomarańczy wyciskamy sok. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy. Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytrusów. Śmietanę i pianę z białek oraz żelatynę delikatnie mieszamy razem. Margaryną smarujemy formę i wykładamy nasze mleczko, wyrównujemy z wierzchu by było równe. Odkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy mleczko i wykładamy na stolnicę. Ciepłym nożem ( zamoczonym w ciepłej wodzie ) tniemy kwadraty, prostokąty, lub wycinamy za pomocą foremek. Polewę czekoladową rozpuszczamy w rondelku. Na łyżkę kładziemy kawałek ptasiego mleczka i wkładamy do polewy. Gotowe odkładamy na pergamin. Czekamy aż polewa zgęstnieje. Smacznego !!


( Jeśli chcemy o innym smaku, to można zamiast żelatyny dodać galaretkę ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 18.05.2013 21:34
świetny deser
RenataZ-et 16.09.2012 20:15
Super pomysł
mysza666 01.12.2010 13:23
świetny przepis:)
IlonaAlbertos 19.07.2010 00:05
Smaczny deser dla każdego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak