Puszysta pianka

Puszysta pianka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    10 sztuk
  • cukier waniliowy

    4 opakowania
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    1 litr
  • cytryna

    2 sztuki
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • margaryna

    do smaku
  • żelatyna

  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żelatynę moczymy w odrobinie wody. Podgrzać i pozostawić by przestygła. Z cytryny i pomarańczy wyciskamy sok. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy. Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytrusów. Śmietanę i pianę z białek oraz żelatynę delikatnie mieszamy razem. Margaryną smarujemy formę i wykładamy nasze mleczko, wyrównujemy z wierzchu by było równe. Odkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy mleczko i wykładamy na stolnicę. Ciepłym nożem ( zamoczonym w ciepłej wodzie ) tniemy kwadraty, prostokąty, lub wycinamy za pomocą foremek. Polewę czekoladową rozpuszczamy w rondelku. Na łyżkę kładziemy kawałek ptasiego mleczka i wkładamy do polewy. Gotowe odkładamy na pergamin. Czekamy aż polewa zgęstnieje. Smacznego !!


( Jeśli chcemy o innym smaku, to można zamiast żelatyny dodać galaretkę ).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cooleczka

18.05.2013 21:34
świetny deser

RenataZ-et

16.09.2012 20:15
Super pomysł

mysza666

01.12.2010 13:23
świetny przepis:)

IlonaAlbertos

19.07.2010 00:05
Smaczny deser dla każdego :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat