Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z wędzoną rybą i ziemniakami

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200g
masło 100g
jajko 4 szt
sezam 3 łyżki
makrela wędzona 1 szt
ziemniaki ugotowane 5-6 sztuk
papryka czerwona 1 szt
śmietana 18 % - 4 łyżki
cebula 2 szt
szczypiorek
sól
pieprz
ser żółty 150g (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z wędzoną rybą i ziemniakami

Schłodzone masło siekamy z mąką, sezamem i szczyptą soli, wbijamy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto a następnie wstawiamy je do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Formę do pieczenia wykładamy równomierną warstwą ciasta. Można ją przed pieczeniem wstawić jeszce na 10 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypyjemy suche fasolki lub groch ( by ciasto zbytnio nie urosło podczas pieczenia) i pieczemy przez 12 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu usuwamy fasolki i papier.

Mięso ryby oczyszczamy z ości i usuwamy skórę.

Na podpieczonym spodzie układamy dachówkowato plasterki ziemniaków, kawałki ryby, plasterki cebuli i kawałki papryki.

3 jajka mieszamy ze śmietaną, startym serem, posiekanym szczypiorkiem oraz solą i pieprzem a następnie wylewamy na tartę.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu aż jajka się zetną i przyrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 28.11.2013 10:01
ma ciekawy smak
hastalavista 21.03.2012 17:43
pięknie wygląda, a do tego smaczna i zdrowa :)
czekoladka_m 01.03.2012 13:59
Ale elegancka:):) Świetna!
iziona 01.03.2012 13:53
Wygląda apetycznie, ale takiej jeszcze nie robiłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak