Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone ziemniaczki i cebulki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżka
mąka 3 łyżka
jajko 2 sztuk
olej 1 litr
pieprz 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pietruszka zielona 2 łyżka
masło 1 łyżka
cebula 15 sztuk
żółtko jajek 2 sztuk
ziemniak 1 kg
parmezan starty 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone ziemniaczki i cebulki

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy ostygną ucieramy je porządnie na pure, dodajemy żółtka i ser i masło. Cebulki obieramy i pozostawiamy w całości. Dodajemy do masy natkę, sól (czubata łyżeczka) i pieprz (łyżeczka). Wszystko porządnie mieszamy. Z przyrządzonej masy formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego (z podanych proporcji wyjdzie ich ok. 40). Jajka rozbijamy w miseczce, do drugiej wsypujemy mąkę, do trzeciej tartą bułkę. Obtaczamy kulki kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej. Dobrym sposobem jest wrzucanie po kilka kulek do miseczek i potrząsanie, wtedy same oblepią się panierką, podobnie robimy z cebulkami, obtaczając je w jajku i mące. Smażymy gotowe kuleczki ziemniaczane oraz cebulki w głębokim tłuszczu ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak