Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzbiet Sarny,czyli Metrowiec wg Alberta

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1,5 szklanki
mąka 2,5 szklanki
woda 100 ml
jaja 5 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
olej 100 ml
margaryna 25 dag
mleko 2,5 szklanki
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 5 łyżek
aromat waniliowy do smaku
sok z cytryny
masło 4 łyżki
cukier puder 4 łyżki
kakao 4 łyżki
mleko 1 łyżeczka
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Grzbiet Sarny,czyli Metrowiec wg Alberta

Żółtka jajek oddzielam od białek. Białka ubijam na piankę. Gdy będą sztywne dodaję cukier, później żółtka ciągle ubijając, następnie dodaję przesianą mąkę, wodę, proszek do pieczenia i olej. Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao. Ciasto przelewam do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia keksówek i piekę przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu studzę.. Dwie szklanki mleka gotuję, pół szklanki zimnego mleka mieszam z mąką. Gdy mleko zacznie się gotować dodaję cukier i zawiesinę z mąki. Gotuję i studzę. Później margarynę miksuję na puch, dodaję ugotowaną i wystudzoną masę i sok z cytryny. Miksuję. Ciasta kroję na plastry, przekładam je na przemian masą. Przygotowuję polewę. Margarynę rozpuszczam z cukrem pudrem, dodaję kakao, później mleko. Tak przygotowaną polewą polewam ciasto, posypuję wiórkami kokosowymi. Odstawiam, aż zastygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 19.01.2014 11:22
Pyszne ciasto
RenataZ-et 12.08.2013 22:24
ciekawy przepis
Wafelek2601 27.03.2013 22:30
Palce lizać
IKrakowianka 14.11.2012 21:15
wygląda bardzo apetycznie :)
Iwusia 13.07.2012 22:04
ale smaczne ciacho a jakie ładne zdjęcie :)
MAR3STA 12.03.2012 09:57
ekstra!
Kas2 05.03.2012 10:28
wygląda fantastycznie!!!
rjustysia 04.03.2012 15:46
@iziona: spróbuj, niech Cię nie przeraża to składanie, bo to wcale nie tak dużo pracy :) a warto :)
Katarzyna/kate1980 01.03.2012 21:42
super
aginaa 01.03.2012 20:36
pyszniutkie
iziona 01.03.2012 13:55
Co widzę takie ciasto to mam ochotę je zrobić i na tym się kończy coś przeraża mnie to przekładanie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak