Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Poziomkowy torcik

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
sól 1 szczypta
mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
poziomki 1/2 kilogram
krem do tortów śmietankowy 2 opakowanie
bita śmietana 1 opakowanie
galaretki pomarańczowe 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Poziomkowy torcik

Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę ze szczyptą soli. Do piany dodać cukier i w dalszym ciągu ubijać, po czym dodać żółtka. Mąki( ziemniaczaną i tortową) zmieszać ze sobą, dodać do nich proszek do pieczenia i przesiać, dodać pianę z białek, wymieszać. Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut. Wyjąć biszkopt i ostudzić i przekroić na dwie równe połowy. Umyć poziomki i zmiksować je blenderem. Według przepisu podanego na opakowaniu wykonać masę śmietankową, do połowy masy dodać zmiksowane poziomki. Wyłożyć masę śmietankowo na wierzch tortu, na wierzch nałożyć masę - poziomkową ( połowę) na jeden blat biszkoptowy, przykryć drugim. Resztę masy rozsmarować cienko na wierzchu nałożyć na wierzch resztę masy śmietankowej. Wierzch udekorować bitą śmietanką w sprayu oraz galaretkami- pomarańczami i posypać posypką kolorową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 19.06.2013 13:13
wygląda niesamowicie
Kate131 01.02.2013 08:22
piękny
Marta22 04.12.2012 13:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak