Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka z majonezem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta czerwona 1/4 główki
jabłko 1
sól szczypta
cukier kryształ 1 łyżeczka
majonez 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z czerwonej kapusty i jabłka z majonezem

Kroki postępowania

1
Kapustę cienko szatkuję ostrym nożem (polecam pamiętać o gumowych rękawiczkach, gdyż sok z tej kapusty ciężko usunąć spod paznokci). Delikatnie solę i odstawiam na ok. 10 minut.
Krok 1 - Surówka z czerwonej kapusty i jabłka z majonezem foto
2
Kapustę lekko zmiękczam przez wygniatanie jej (w rękawiczkach) razem z solą. Dzięki temu puści trochę soku i nie będzie tak twarda.
Krok 2 - Surówka z czerwonej kapusty i jabłka z majonezem foto
3
Jabłko obieram ze skórki, wydrążam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Dodaję do kapusty.
Krok 3 - Surówka z czerwonej kapusty i jabłka z majonezem foto
4
Lekko słodzę całość i dodaję majonez (stopniowo po trochu) i mieszam do połączenia się składników. Wstawiam do lodówki na kilka minut.
Krok 4 - Surówka z czerwonej kapusty i jabłka z majonezem foto
5
Podaję do mięsa. Surówka pasuje zarówno do wieprzowiny i wołowiny, jak również drobiu.
Krok 5 - Surówka z czerwonej kapusty i jabłka z majonezem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.10.2012 08:37
bardzo dobra suróweczka ..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak