Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baklava - turecki deser

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto filo 450 g
orzechy włoskie 250 g
orzechy laskowe 50 g
cynamon 1 łyżka
cukier 2 łyżki
masło 150 g
pistacje 1 garść
cukier 1 szklanka
woda 1/2 szklanka
sok z pomarańczy 1 łyżka
Syrop: 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Baklava - turecki deser

Na początku przygotowujemy syrop.
Wodę z cukrem i sokiem z pomarańczy wlewamy do rondelka i gotujemy jakieś 10 minut do rozpuszczenia się cukru i lekkiego zgęstnienia. Odstawiamy syrop do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie do blendera wrzucamy orzechy, cynamon i cukier i wszystko miksujemy na drobne kawałki. To zależy od was czy wolicie na proszek czy na takie małe kawałeczki , ja lubie jak jest trochę tego i trochę tego.

Przygotowujemy formę , którą smarujemy masłem, na to układamy 8 płatów ciasta każdy uprzednio smarując roztopionym masłem. Po tym dajemy połowę orzechów i przykrywamy to znowu tym razem 6 płatami ciasta , oczywiscie kazdy smarując masłem. Dajemy resztę orzechów i przykrywamy 12 płatami ciasta, które dalej samrujemy masłem. Ostania warstwę tez smarujemy.

Ciasto nacinamy przed pieczeniem, poniewaz potem będzie to trudne w dowolne kształty.

Pieczemy w 140 stopniach do zezłocenia , ja robiłam mala porcję i piekłam ją tylko jakieś 30 minut w termoobiegu góra i dół , większa na pewno będzie piekła się dłużej.

Po wyjęciu odrazu polewamy syropem i posypujemy posiekanymi pistacjami.

Studzimy i wcinamy ! Naprawde bardzo smaczne !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania56 01.03.2012 01:57
Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak