Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierozki dim sum z kurczakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
sól 1 szczypta
pierś z kurczaka 1 sztuka
pietruszka natka 1/2 sztuka
imbir 2 cm
czosnek 1 ząbek
sos sojowy 1 łyżka
chilli 1 szczypta
limonka 1/2 sztuka
brązowy cukier 2 łyżki
papryczka chill 1/2 sztuki
pietruszka 1 garść
sos sojowy 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
woda 0,5 (ciepła)
woda 1/4 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierozki dim sum z kurczakiem

Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto, wyrobić i odłożyć do lodówki na 15 minut.
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera razem z pietruszką, startym imbirem, chilli, posiekanym czosnkiem i sosem sojowym, wszystko zmiksować.

Ciasto cienko wałkujemy i kroimy w kwadraty, nakładamy farsz i formujemy pierożki, gotujemy na parze przez 10 minut.
Przygotowujemy sos, do rondla wyciskamy sok z limonki, dodajemy sos sojowy, wodę, cukier, skórkę startą z limonki i posiekane drobno chilli. Zagotowujemy do zredukowania, dodać posiekaną kolendrę z pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caffee_tea 02.04.2012 07:56
mniam pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak