Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruszonka najprostsza

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 1/2 szkl.
cukier kryształ 1/2 szkl.
cukier waniliowy 1 op.
masło 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruszonka najprostsza

Masło zamrozić lub bardzo dobrze schłodzić. Najpierw wymieszać wszystkie suche składniki. Zimne maslo zetrzeć na tarce warzywnej do sypkich produktów, przemieszać nożem, a następnie zarobić dłonią.
Palcami rozcierać, aż kruszonka będzie wyglądała, jak mokry piasek. Zagnieść.
Kruszonka jest dobra, kiedy daje się skleić w kulę, a jednocześnie łatwo się rozsypuje.

Zawsze robię podwójną ilość kruszonki i połowę niewykorzystaną zamrażam - do kolejnego ciasta jak znalazł - bez rozmrażania ścieram na tarce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

safcia 06.06.2012 12:44
świetna ta kruszonka
sara1 09.05.2012 14:27
świetna i pomysłowo z tą podwójną porcją
leonkot 19.04.2012 15:33
super, ja najbardziek lubię migdałową, ale waniliowa też jest pyszna
Aneta41 29.03.2012 19:37
super
Habibi 02.03.2012 00:12
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) **** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak