Składniki
Kalkulator jednostek
kg
kostka
gr
gramów
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
łopatka wieprzowa
500 g -
boczek
200 g -
wątróbki z kurczaka
500 g -
słonina
100 g -
cebula
4 sztuka -
mąka ziemniaczana
1 łyzka -
żółtko
3 sztuka -
liść laurowy
2 sztuka -
gałka muszkatołowa Prymat mielona
1/2 łyżeczki -
majeranek
1 łyżeczka -
cebula czerwona
4 sztuka -
masło
50 g -
cukier
1/4 szklanki -
wino czerwone wytrawne
3/4 szklanki -
ocet winny czerwony
1/4 szklanki -
przyprawy
1 (do pasztetu)
Sposób przygotowania
Mięso mielimy 2-krotnie i przyprawiamy. Dodajemy 3 żółtka, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i pieczemy ok 35 minut w temp 180 stopni.
Przygotowujemy konfiturę:
Roztapiamy na patelni masło, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i cukier i dusimy aż zmięknie około 20 minut, po tym czasie wlewamy wino i ocet i dusimy bez przykrycia jakieś 30 minut, aż zgęstnieje.
Komentarze (7)
Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Nie masz konta? Zarejestruj się
Margo1
05.09.2012 19:23Margo1
05.09.2012 19:23olkaaa
25.05.2012 07:44banditka
01.03.2012 08:17Ania56
01.03.2012 01:58paulisia_elk
01.03.2012 00:34Ewa6274879
29.02.2012 23:52