Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małe paszteciki z suszonymi pomidorami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka z dzika 40-50 dag
wątróbka wieprzowa 40 dag
mięso z kurczaka 20 dag gotowane
cebula 1 średnia
pietruszka 1 średnia
marchew 2 średnia
margaryna 1 łyżka
ziele angielskie 6 ziaren
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
Pieprz biały mielony Prymat
kostki rosołowe wołowe 2 szt
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat 10 dag
suszone pomidory w zalewie 1 słoik
margaryna do smarowania formy
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
boczek 30 surowy bez kości
bułka czerstwa 3 kajzerki

Przepis i sposób przygotowania na: Małe paszteciki z suszonymi pomidorami

Kroki postępowania

1
Łopatkę z dzika kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Krok 1 - Małe paszteciki z suszonymi pomidorami foto
2
Ugotowaną łopatkę wyciągamy i w tej samej wodzie gotujemy przez 20 minut pokrojony na mniejsze kawałki boczek oraz obraną marchewkę i pietruszkę.
Krok 2 - Małe paszteciki z suszonymi pomidorami foto
3
Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy na rozgrzanej margarynie z obraną i pokrojoną w dużą kostkę cebulą. Łopatkę z dzika mielimy co najmniej dwa razy wraz z ugotowanymi warzywami, boczkiem, przesmażoną wątróbką i cebulką oraz uprzednio zamoczonymi w wodzie i następnie odciśniętymi kajzerkami. Jałowiec rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do mięsa. Wywar, w którym gotowało się mięso przecedzamy przez sitko. W szklance wywaru rozpuszczamy kostki wołowe, wlewamy do zmielonego mięsa, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku białym i czarnym pieprzem. Dodajemy suszone pomidory w płatkach, odstawiamy na około 20 minut, aż zdążą nasiąknąć. Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą małych kokilek i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3 - Małe paszteciki z suszonymi pomidorami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 01.03.2012 09:42
Nie jadłam jeszcze dziczyzny. Paszteciki faktycznie cudne.
Beatris 01.03.2012 09:35
Małe apetyczne cuda. Z chęcią bym skosztowała.
pacpaw 29.02.2012 21:42
ciekawe jak tam sytuacja u mnie z dziczyzną na świeta :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak