Kluski śląskie a pietruszką

Kluski śląskie a pietruszką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • mąka ziemniaczna

    1/4 objętości
  • zielon pietruszka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i gorące przepuścić przez prasę. Przestudzić, dodać jajko i żółtko, doprawić solą i wymieszać na jednolitą masę którą dzielimy w misce na 4 części. Jedną część rozkładamy na pozostałych a na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto dodając pod koniec drobno pokrojoną natkę pietruszki. Z ciasta formujemy okrągłe niezbyt duże kluseczki i gotujemy do ich wypłynięcia na powierzchnię. Takie kluski polecam na świąteczny obiad prezentują się wspaniale.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Smakosz6

27.03.2011 21:39
mmmmmmmmmmniam

noculos

09.07.2010 19:48
pyszne i pożywne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat