Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie a pietruszką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
sól do smaku
mąka ziemniaczna 1/4 objętości
zielon pietruszka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie a pietruszką

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i gorące przepuścić przez prasę. Przestudzić, dodać jajko i żółtko, doprawić solą i wymieszać na jednolitą masę którą dzielimy w misce na 4 części. Jedną część rozkładamy na pozostałych a na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto dodając pod koniec drobno pokrojoną natkę pietruszki. Z ciasta formujemy okrągłe niezbyt duże kluseczki i gotujemy do ich wypłynięcia na powierzchnię. Takie kluski polecam na świąteczny obiad prezentują się wspaniale.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 27.03.2011 21:39
mmmmmmmmmmniam
noculos 09.07.2010 19:48
pyszne i pożywne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak