Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron orkiszowy 30 dag
cukinia 1/2 mała
marchew 1 duża
pierś z kurczaka 1 duża
śmietana 18 proc 100 ml
cebula 1 mała
olej do smażenia
koperek
kostka rosołowa 1 szt
kostka grzybowa 1/2 szt
parmezan starty
przyprawy 2 (do potraw z ryżu i makaronu)

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka dokładnie czyścimy, kroimy w cienkie paski, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy będzie rumiana, dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Krok 1 - Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem foto
2
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ i również ścieramy na tarce. Dodajemy do podsmażonej piersi. Kostkę rosołową oraz grzybową rozpuszczamy w około 1/2 szklanki wody, wlewamy do pozostałych składników.
Krok 2 - Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem foto
3
Po 2-3 minutach dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku pieprzem.
Krok 3 - Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem foto
4
Ściągamy z ognia, dodajemy dokładnie umyty i drobno posiekany koperek.
Krok 4 - Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem foto
5
Makaron gotujemy około 4-5 minut we wrzątku z dodatkiem kostek do gotowania ryżu i makaronu, odcedzamy, wykładamy na talerz. Posypujemy tartym parmezanem,
Krok 5 - Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem foto
6
polewamy sosem.
Krok 6 - Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 29.02.2012 21:43
i znowu nowy smak - makaron orkiszowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak