Gniazdka wiedeńskie

Gniazdka wiedeńskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    20 dag
  • masło

    10 dag
  • jaja

    4 szt
  • szczypta soli

  • woda

    1 szklanka
  • olej do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gniazdka wiedeńskie
Zagotuj szklankę wody z masłem i szczypta soli. wsyp przesianą mąkę. Mieszaj ciasto aż będzie gładkie i będzie odstawać od ścianek garnka. Ostudź.
Krok 2 - Gniazdka wiedeńskie
Ciasto zmiksuj z wbijanymi kolejno jajkami.
Krok 3 - Gniazdka wiedeńskie
Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej. W rondlu rozgrzej olej. bezpośrednio do niego wyciskaj porcje ciasta w formie gniazda. Smaż z obu stron na złoty kolor. Wykładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju.
Krok 4 - Gniazdka wiedeńskie
Przestudzone gniazdka posyp cukrem pudrem. Można też polać polewą lub moczyć w roztopionej czekoladzie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Habibi

18.01.2014 23:08
u mnie się nazywają hiszpańskie ;) moje ulubione :)

JaPaqc

19.12.2012 22:08
lepsze niż z cukierni

jasiek

01.09.2012 21:57
nie wiem czy mi się udadzą

Mati3

23.07.2012 17:55
smacznie wyglądają:)

Bożena13

08.07.2012 14:00
jejku, świetnie wyglądają! jak z jakiejś dobrej cukierni!

Sylwia26

28.06.2012 11:12
pysznie wyglądają :)

fijolek91

26.06.2012 10:52
ekstra:)

kanu83

08.06.2012 15:36
pycha

Beatris

24.05.2012 12:47
Bardzo smakowicie wyglądają.

Betka

06.05.2012 19:05
rewelacja';)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat