Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapalone naleśniki z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 125 g
cukier 50 g
sól do smaku
jajko 2 szt.
olej do smażenia 1 łyżka
laska wanilii 1 szt.
mleko 2% 130 ml
woda gazowana 130 ml
masło 3 łyżki
cukier puder 1 łyżeczka
jabłka 4 szt.
cytryna 0.5 szt.
przyprawa do szarlotki 2 łyżeczki
calvados 4 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzow. 2 łyżki
sos czakoladowy 2 łyżki
orzechy włoskie 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: zapalone naleśniki z jabłkami

wymieszać mąkę, cukier i sól dodać jajka następnie stałe mieszając, wlewać mleko, wodę i olej. Kiedy ciasto będzie gładkie odstawiać je na 1 godzinę do spęcznienia patelnie posmarować olejem i wlać na nią porcje ciasta wykonując przy tym okrężne ruchy patelnią aby ciasto zostało równomiernie rozprowadzone .naleśniki smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty a następnie odwracamy rzucamy na drugą stronę . Tak by naleśnik zawsze wylądował na patelni a nie na podłodze :)Jabłka obrać pokroić w kosteczkę skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Masło rozgrzać wrzucić na nie jabłka, orzechy, płatki migdałów i skórę pomarańczową dodać przyprawę do szarlotki, cukier puder i całość poddusić. Zalać mus jabłkowy calvadosem i dusić przez około 5 minut Podpiec naleśniki wypełnić musem jabłkowym złożyć w rożek. posypać płatkami migdałowymi i orzechami. resztą calvadosu wylać na łyżkę wazową podgrzać nad świeczką do ogrzewania herbaty polać nim naleśniki i podpalić

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 17.07.2012 21:32
pewnie wysmienite
Fiffi 29.02.2012 23:53
ooo ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak