Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
sól do smaku
mąka ziemniaczna 1/4 obiętości

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i gorące przepuścić przez prasę. Przestudzić, dodać jajko i żółtko, doprawić solą i wymieszać na jednolitą masę którą dzielimy w misce na 4 części. Jedną część rozkładamy na pozostałych a na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy okrągłe niezbyt duże kluseczki i układamy na wysypanym mąką ziemniaczaną talerzu. Gotujemy aż do ich wyplunięcia na powierzchnię wody i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z mięsem i sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 30.09.2011 12:43
uwielbiam
gosia561 29.06.2011 16:52
śląskie bez dziurek na sosik, jak to tak?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak