Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pleśniak z czarną porzeczką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanka
cukier puder 1/2 szklanka
cukier 1/2 szklanka
jaja 5 szt
śmietana 12% 2 łyżka
dżem z czarnej porzeczki 5 łyżka
sól 1/3 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: pleśniak z czarną porzeczką

Kroki postępowania

1
Z jajek białka oddzielić od żółtek i z białek ubić pianę początkowo bez cukru, później dodając cukier puder.
Krok 1 - pleśniak z czarną porzeczką foto
2
Żółtka z cukrem, masłem oraz solą utrzeć na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodać śmietanę i całość dokładnie wymieszać
Krok 2 - pleśniak z czarną porzeczką foto
3
W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć z utartą masą i zgnieść ciasto. Otrzymaną masę podzielić na trzy części.
Krok 3 - pleśniak z czarną porzeczką foto
4
Jedną część schować do zamrażalnika, do drugiej dodać kakao i dokładnie wyrobić, a trzecią...
Krok 4 - pleśniak z czarną porzeczką foto
5
rozwałkować równo na blaszce i posmarować dżemem z czarnej porzeczki
Krok 5 - pleśniak z czarną porzeczką foto
6
Część z kakaem skubać palcami i rozkładać po powierzchni dżemu. Następnie wlać na to ubitą pianę z białek.
Krok 6 - pleśniak z czarną porzeczką foto
7
Wyciągnąć trzecią część z zamrażalnika i skubać na pianę, można też zetrzeć na grubej tarce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 150 stopni na godzinę.
Krok 7 - pleśniak z czarną porzeczką foto
8
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Krok 8 - pleśniak z czarną porzeczką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 02.03.2013 13:04
fajna nazwa
Stenka 03.01.2013 09:04
lubię
gosia561 21.07.2012 21:04
ale ciacho
Kuchareczka2 19.06.2012 09:23
musi być pyszny
caralajna 30.05.2012 08:49
jakie pyszności
teresa18 17.04.2012 19:53
już prawie o tym cieście zapomniałam najwyższy czas go odświeżyć
gosia561 11.04.2012 23:50
ale nazwa
fictor123 14.03.2012 07:51
musze sprobowac, dodaje do swojej ksiegi
Angelika10 14.03.2012 00:31
super wygląda
Robert10 01.03.2012 09:52
apetycznie wygląda
cooleczka 29.02.2012 19:41
wygląda kusząco :)
agnieszka137 29.02.2012 16:51
znakomicie wygląda!!! uwielbiam czarną porzeczkę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak